10 grudnia 2016

#Blogmas2016 | Pieczemy pierniczki


Przyznam się bez bicia, że uwielbiam piec ciasta, przeróżne serniki, itp. desery. Jednak jeżeli chodzi o jakiekolwiek ciastka lub ciasteczka to nikt mnie do tego nie zmusi, nie lubię i nie wychodzą mi. 

Ale jeżeli chodzi o pierniki to przez Bożym Narodzeniem idę na łatwiznę i piekę pierniki z pudełka. A używam za każdym razem Pierniczków Dr.Oetkera, do każdego pudełka dołączona jest jedna foremka, więc uzbierało mi się już ładnych kilka.


Pierniki z pudełka są bardzo smaczne, kruche i co tu więcej mówić są po prostu wyśmienite. Za każdym razem znikają już następnego dnia od upieczenia i tak było i w tym roku.

Zazwyczaj dekorować można pisakami i koralikami, które oferuje nam również Dr.Oetker. Jednak można oczywiście samemu przyrządzić lukier. Niżej pokażę Wam jak można przepięknie udekorować pierniki.

bronislawa70.blox.pl
pieprzczywanilia.blogspot.com
swiatwypiekow.pl
mojewypieki.com
cupcakefactory.pl

Na koniec chciałabym podać Wam przepis na piernik, z którego korzystam. I tak jak już wspomniałam uwielbiam piec ciasta, więc taki piernik piekę często w ciągu roku. Przepis oraz zdjęcie pochodzi z bloga Kuchenne Wzloty i Upadki.

Składniki:
2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru
1 szklanka mleka
125g masła
1 jajko
2 łyżeczki kakao
3 łyżeczki przyprawy do piernika
2 łyżeczki sody
250g powideł śliwkowych

Wykonanie:
Cukier utrzeć z jajkiem na puszystą masę. Masło roztopić. Ostudzić. Dodawać wystudzone masło do masy jajecznej, cały czas mieszając. Dodać powidła śliwkowe. Stopniowo dodawać mleko oraz resztę składników sypkich. Ciasto piec ok. 1:20 godz. w temp. 180ºC. Gotowe ciasto można polukrować lub posmarować polewą czekoladową.



A jak u Was, pierniki upieczone, czy też nie lubicie piec ciastek?
A może upieczone i zjedzone?

Pozdrawiam